За Аюрведа

Смята се, че Aюрведа е една от най-древните системи за лечение. Историците твърдят, че първите доказателства за съществуването й се датират от две хиляди години преди Христа. От миналото до наши дни основните аюрведически принципи се прилагат, както в Индия, така на много места в Северна Америка и Европа.

Тази древна лечебна система е приета от Националния институт по здравето в САЩ като ефективна алтернатива на традиционната медицина. Световната здравна организация също признава благотворното влияние на Aюрведа върху човешкото здраве.

В Индия съществуват аюрведични университети. В тях студентите се подготвят за лекари по утвърдени от Министерството на здравеопазването учебни програми. Силно развита е и аюрведичната фармацевтична индустрия. Тя се подчинява на законите, които важат и за традиционните лекарствени средства. От 2000 година насам задължително се спазват и правилата за добри производствени практики.

Какви са конкретнитеползи от Аюрведа? Тази лечебна система има профилактично действие, помага при лечението на различни видове болести и осигурява дълголетие и добро здраве. Основните лечебни средства, които използва са: различни видове билки; някои подправки, определени храни, органични етерични масла и есенции, дори скъпоценни камъни и цветове. Методите Аюрведа  включват: индивидуални промени в начина на живот на пациента; масажиране на тялото с масла от билки, с цел детоксикация; билколечение; изготвяне на индивидуални диети; практикуване на йога и дихателни упражнения; повтаряне на мантри; медитиране; релаксиране в сауна с билкови отвари или лечебна вана; билколечение.

При Аюрведа, за да се засили лечебния ефект, се използва комбинация от билки – до над 50 растения. Специалистите избират за базова билката, която има най-силно действие при определен вид оплакване и към нея се добавят други с подобно действие. За баланс на формулата се прибавят и няколко растения с противоположни свойства. Понякога една формула може да включва в състава си билки, които стимулират храносмилането и така помагат за по-бързото усвояване на Аюрведа. А също и лечебни растения, които регулират отделителните процеси – те не позволяват натрупването на токсини. Това, което насочва действието на формулата към конкретни тъкани  и органи е носителят, с който човек я приема – мляко, вода, мед.

Аюрведичната наука за лечебните субстанции има няколко дяла. Един, който се занимава с разпознаването и изучаването на билките. Втори, посветен на правилата за бранене и съхранение на растенията. Трети, изследващ технологиите за обработка на билките и производството на прахове, таблетки, отвари, желета, масла, вина, запарки. Специалистите по Аюрведа знаят, че в състава на някои продукти влизат и соли на различни метали. Те се извличат и пречистват по специална технология. Желязото, среброто или медта се запечатват в керамични съдове, запичат се и след това се накисват в отвари от билки. (Понякога това се повтаря до 100 пъти.) Целта е да се получи субстанция, която няма блясък и плува на повърхността на отварата вместо да потъва.

Методите за произвoдство на аюрведични лечебни средства са усъвършенствани вече хиляди години и безопасността им е гарантирана. Освен от Световната здравна организация, това се признава и от институциите за контрол на лечебните процедури на Европейския съюз.

д-р Антоанета Заркова
специалист по вътрешни болести и АЮРВЕДА
АЮРВЕДИЧЕН ЦЕНТЪР – София

http://ayurveda.lotusguides.net/

кв. „Лозенец“, ул. „Славище“ №13

Телефон за контакти:0879/104921     

Имате много възможности да се възползвате от лечебните свойства на козметичните продукти, произведени според принципите на Aюрведа. Те са безвредни и бързо ще се уверите в благотворния им ефект върху лицето, ръцете, косата и тялото Ви.

Той, естествено, ще се отрази и на психиката Ви. Ще се чувствате по-спокойни, уверени в себе си и жизнерадостни. Аюрведа и Himalaya.bgВи дават шанс за хармония с природата.

Компанията Himalaya Drug Co има силни традиции в създаването на качествени аюрведични продукти, които се ползват от потребителите в Индия и в още много страни по света. Почти всички продукти с тази марка са преминали клинични и лабораторни изследвания, резултатите, от които са публикувани и достъпни за широката общественост.